Mandonguilles d'albergínia

Heu vist la sèrie "El comisario Montalbano"? La havien fet a 8TV, encara que els últims capítols els he vist a La2. Una sèrie policíaca ambientada en poblacions de casa antigues de pedra blanca que contrasten amb un espectacular cel blau, amb un personatge principal, el comissari Salvo Montalbano, creat per l'escriptor, Andrea Camilleri. Quantes vegades l'he vist fruir d'un bon menjar al costat del mar, en silenci, perquè a en Salvo no li agrada parlar mentre menja i els seus convidats han de respectar aquesta regla.

Tenint en compte que soc fan de la sèrie, quan Mercè del blog, Destapant Cassoles, va elegir pel repte del Blog al Plat d'aquest mes el blog El fogons del pare, remenant entre les seves receptes -a quina més deliciosa- vaig trobar unes mandonguilles d'albergínies, una adaptació d'un dels plats que menja el comissari preparats per l'Adelina, que és la dona que s'encarrega de tenir cura de casa seva i que li prepara uns plants deliciosos que després en Salvo es menja a la terrasseta de casa seva, al costat del mar.

Són unes mandonguilles d'una consistència melosa i de gust suau. La recepta original les acompanya amb una salsa de iogut, però com no m'agraden gaire les salses d'aquest tipus, he optat per acompanyar-les amb una salsa de tomàquet amb orenga. Aquí podeu veure la recepta original dels Fogons del pare, i a continuació teniu la meva:


Per 9-10 mandonguilles (2 persones)
  • 2 albergínies mitjanes
  • 40 grams de pa ratllat fi amb all i julivert + 10 grams més per arrebossar les mandonguilles
  • 50 grams de formatge parmesà ratllat
  • 1 ou
  • llavors de sèsam torrades
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre
Per la salsa de tomàquet
  • una llauna d'uns 400 grams de tomàquet triturat
  • 1 ceba mitjana
  • 1 culleradeta d'all en pols
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • 1 culleradeta de sucre
  • sal
  • 1 1/2 culleradeta d'orenga 
Comencem escalivant les albergínies al forn, tallades per la meitat, a uns 200º fins que estiguin toves. Aleshores les deixem refredar i les buiden amb una cullera; posem la carn sobre un colador per que deixin anar el líquid sobrant. Una vegada refredada la carn, la tallem ben petita i si cal l'aixafem una mica per treure-li tot el líquid que li pugui quedar. Després afegim el pa ratllat, l'ou, el formatge parmesà, la sal i el pebre i ho lliguem tot amb l'ajuda d'una forquilla. Vigileu amb la sal perquè el formatge parmesà ja és prou salat. Quan tinguem la massa ben mesclada, començarem a fer les mandonguilles, que després arrebossarem amb el pa ratllat barrejat amb llavors de sèsam; les fregirem a una mica d'oli d'oliva, anant-les movent per que s'enrosseixin de manera uniforme, i les deixarem sobre paper de cuina per que absorbeixi l'oli sobrant.

Respecte a la salsa de tomàquet, tallem la ceba petita-jo al final he passat la salsa per la batedora perquè no volia que es notessin els talls de ceba, però això és opcional- i la sofregim fins que transparenti. Posem per sobre l'all en pols, i després aboquem el tomàquet triturat; posem el pebre vermell i la culleradeta de sucre, i remenem; tastem per rectificar, si cal, de sal. Quan comenci a fer xup-xup afegim l'orenga, tornem a remenar i ho deixem coure uns minuts més fins que l'aigua del tomàquet s'hagi evaporat.

Podeu presentar el plat com a la foto, la salsa de base i a sobre les mandonguilles, o bé posar-ho tot junt i coure-ho uns minuts més.

Buon appetito!