Aquesta, com totes les altres receptes d'aquest repte, provenen d'un antic receptari de la marca Royal, publicat a Argentina. Originalment la recepta es diu bescuit Reina Mary; no he sabut trobar res sobre el seu nom, -no se si les meves companyes de reptes aportaran alguna informació al respecte-; com us he dit abans, la recepta es fa compota de poma, però jo, al final, li he afegit poma en trossets i unes cullerades de ratafia que han afegit dolçor al bescuit, però que són totalment opcionals. No és que abans m'agradés gaire la ratafia però a la Fira de la Botifarra de Salitja, vaig tastar la Ratafia de l'Avi Guillem, i em va encantar: és dolça i cremosa; i com està elaborada amb la maceració de nous verdes, vaig pensar que lligaria molt bé amb la poma, i aixà ha estat. Per cert, que la Ratafia de l'Avi Guillem ha guanyat la medalla d'or del primer concurs de ratafia marca Catalunya, celebrat aquest any.
Ingredients:
- 150 grams de mantega
- 200 grams de sucre
- 3 ous
- 1/2 culleredeta d'essència de vainilla
- 240 grams de farina
- 2 culleradetes d'impulsor quÃmic
- 1/4 de tassa de llet semidesnada o sencera -60ml-
- 2 pomes golden
- 3 cullerades de ratafia
Farem servir una batedora de varetes per barrejar la mantega, -que haureu ficat prèviament uns segons al microones per que tingui una textura pomada-, amb el sucre. Quan estiguin ben barrejats, afegirem un per un els ous, mesclant-los bé cada vegada. Després afegirem l'essència de vainilla, i a continuació anirem incorporant la farina i el llevat, prèviament tamisats, poc a poc, alternant amb la llet. Quan tot estigui ben integrat, abocarem una part de la massa dins del motlle, que ja tindrem greixat, i posarem per sobre una de les pomes, pelada i tallada en trossets. Després abocarem la resta de la massa, i la decorarem per sobre amb l'altra poma, també pelada i tallada en trossos més grans.
Ficarem el motlle al forn 45 minuts. Punxeu amb una broqueta i si no surt neta, deixeu el bescuit al forn entre 5 i 10 minuts més, fins que la broqueta surti neta. Si teniu molt torrada la part de dalt del bescuit, tapeu-lo amb paper d'alumini per que no se us cremi.
Respecte al motlle, jo he fet servir un de 20 cm, i m'ha quedat el bescuit molt alt; podeu fer servir també un motlle de 22 cm, i us quedarà una mica més baixet. Si canvieu de motlle vigileu amb el temps de cocció, que pot variar.
Podeu servir el bescuit tebi o fred, inclús calent amb gelat de vainilla. I si voleu, podeu pintar per sobre el bescuit amb una mica de melmelada d'albercoc, si voleu que us quedi brillant.
Com sempre us recomano que feu una ullada a la llista de participants. Sempre s'aprenen coses noves!