Tornem amb el repte de la Cocina Regional Italiana (CRI) del Cajón Desastre de Maggie i aquest mes ens ha tocat, en la seva versió dolça, una recepta, les aromes de la qual, m'ha fet venir records d'infantesa, la torta di riso o pastís d'arròs. L'aroma és la del nostre arròs amb llet, amb la canyella, i aquell punt de llimona. M'encantava de petita, però des de que em vaig casar només recordo haver-la fet una vegada a casa, i d'això fa uns quants anys. Així que m'ha agradat molt cuinar aquest pastís d'arròs, pels records que la seva aroma m'ha portat, i m'ha sorprès com és de bó. He fet uns quants petits canvis a la recepta que ens ha donat Maggie, com afegir panses, que contrasta amb la textura i el gust de l'arròs. Aquí us deixo l'enllaç a la recepta original.
La recepta de pastís d'arròs (torta di riso) és molt típica a Itàlia, sobretot a les regions de la Toscana i de l'Emilia Romagna.
Aquí teniu els ingredients que he fet servir per un motlle de 24 cm.
- 750 grams de llet semidesnatada
- 200 grams d' arròs bomba
- la pell de mitja llimona, sense la part blanca
- mitja branca de canyella
- 180 grams de sucre + sucre per posar per sobre del pastís, al vostre gust
- 3 ous
- 120 grams d'ametlla mòlta
- 50 grams de panses
- 2 cullerades de rom
- 1/2 culleradeta de canyella en pols
- 75 grams de mantega fosa
Poseu el forn a 180º
Macereu les panses amb un parell de culleres de rom.
Poseu a bullir la llet amb la pell de llimona -vigileu que no tingui la part blanca, que amargueja-, 50 grams de sucre i mitja branca de canyella (si és de les llargues) . Quan hagi bullit, retireu la pell de llimona i la canyella, i aboqueu l'arròs. Poseu el foc baix i aneu remenat vigilant que no s´enganxi l'arròs, especialment cap al final de la cocció quan quedi poc líquid. Necessitareu uns 15 minuts aproximadament; haurà absorbit tot el líquid. Després aboqueu l'arròs en una safata per que es vagi refredant.
En un recipient poseu els 3 ous, els 100 grams de sucre, i els barregeu. Jo ho he fet amb una batedora de varetes. Després afegiu la mantega fosa i la canyella en pols, i els mescleu bé. A continuació incorporeu l'ametlla mòlta i al final, quan estiguin tots els ingredients ben integrats, abocareu l'arròs i el barrejareu bé amb la resta d'ingredients.
Agafeu un motlle de 24cm, prèviament greixat, i aboqueu la barreja d'arròs. Espolseu sucre per sobre, al vostre gust, i fiqueu-lo al forn 40 minuts.
Podeu servir el pastís d'arròs tebi o fred.
Com sempre, us recomano que feu una ullada a la llista de participants.