Una vegada clar aixĆ², anem pels ingredients:
- 480 grams de farina
- 12 grams de l'impulsor quĆmic
- 6 grams de sal
- 150 grams de mantega freda tallada en trossos
- 2 rovells d'ou
- 150 grams d'aigua freda
- 1 ou per pintar la massa
Pel farcit d'hortalisses, he fet servir ceba, pebrot vermell, pebrot verd, carbassĆ³, albergĆnia, tomĆ quet triturat, sal, sucre i herbes de ProvenƧa. Les quantitats? Al gust de cadascĆŗ, o segons el que tingueu al frigorĆfic. TambĆ© podeu afegir una mica de tonyina, o posar qualsevol altre farciment.
Barregeu en un bol la farina, l'impulsor quĆmic i el llevat, prĆØviament tamisats. Afegiu la mantega freda tallada en daus i mescleu fins a aconseguir una textura sorrenca. Afegiu els rovells dels ous, i mescleu bĆ©. Per Ćŗltim afegiu poc a poc l'aigua freda. Potser no la necessiteu tota. L'important Ć©s que la massa es vagi separant de les parets del bol, i que faci una bola. Aleshores la traieu de bol i la poseu sobre el marbre i la treballeu amb un corrĆ³, estirant-la varies vegades i plegant-la sobres si mateixa. DesprĆ©s la torneu a plegar, l'emboliqueu en un drap humit i la deixeu al frigorĆfic una hora.
Mentrestant podeu fer el farcit. En el meu cas, he cuinat a la paella totes les verdures. Sobretot tingueu en compte que el farcit ha d'estar ben fred quan el poseu a la massa.
Poseu el forn a 180Āŗ.
Torneu a estirar la massa i amb el motllo que tingueu a casa disponible -jo he fet servir uns metĆ l·lics per fer galetes- aneu tallant els quadrats, posant a sobre el farcit, i tancant-los posant una mica d'aigua als volants, i prement amb les punxes d'una forquilla. No us oblideu de punxar la part de sobre perquĆØ surti el vapor. Vigileu tambĆ© el gruix de la massa. Tingueu en compte de que es tracta d'una massa amb una textura no massa lleugera, de manera que si la feu gruixuda no es notarĆ gaire el gust del farcit. I respecte al farcit, penseu que heu de poder tancar l'empanada sense que aquest sobresurti, o es cremarĆ quan el poseu al forn. Per Ćŗltim, pinteu les empanades amb ou i poseu-les al forn 30 minuts.
Son bones tant calentes com fredes.
Com sempre, us recomano que feu una ullada a la llista de participants.