Mandonguilles de ceba i formatge en salsa picant

Tot passejant per alguna llibreria, ja fa temps, vaig trobar un llibre de cuina vegetariana. El tenien en un racó de liquidació i a baix preu. Vaig fullejar-lo i vaig trobar-hi algunes receptes que em semblaren interessants. Entre elles hi havia unes mandonguilles que feien molt bona pinta.

Aquest mes, a Memòries d'una Cuinera ens proposen de compartir alguna recepta de mandonguilles, i com encara tenia pendent aquella del llibre,  l'he adaptat al nostre gust i n'han sortit unes mandonguilles delicioses.


Per preparar unes 18 mandonguilles ens caldrà:
  • 1 ceba morada
  • 3 dents d'all
  • 250 grams de pa ratllat
  • 100 grams de formatge feta
  • 30 grams de panses de Corint
  • 2 ous
  • 1 cullerada de comí en gra.
  • 1 manat de menta fresca
  • 1 manat de julivert fresc
  • Oli d'oliva verge extra
Hem de triar un pa ratllat que no sigui massa fi; el podem fer a casa amb pa sec d'uns dies abans amb la batedora de got. A les botigues trobarem un tipus més gruixut que l'habitual que ens anirà molt bé. D'aquest pa ratllat algunes marques en diuen cruixent o rústic.

Piquem la ceba ben petita i la sofregim a la paella. Quan la ceba ja sigui gairebé cuita, hi afegim l'all picat ben fi, les panses i el comí en gra. Anem remenant i ho mantenim al foc un o dos minuts. Apaguem el foc i reservem.

En un bol gran batem lleugerament els ous, hi afegim el formatge ben engrunat (com més engrunat millor), el pa ratllat i les herbes picades fines (menta i julivert). Incorporem també el sofregit de ceba que havíem reservat. Pastem amb la ma fins a fer una massa força basta però també homogènia.

Agafem parts de la pasta amb una cullera i anem formant les mandonguilles amb les mans. En sortiran unes 18 si les fem de la mida aproximada d'una pilota de ping-pong. Les anem posant en una safata i reservarem a la nevera mínim una hora, temps en que la massa agafarà més consistència.

Per preparar la salsa de tomàquet picant
  • 1 ceba de figueres gran
  • 1 ½ culleradeta de pebre vermell dolç
  • 1 culleradeta de pebre vermell picant (poseu-ne més o menys depenent del punt picant que volgueu).
  • 1 culleradeta de gingebre molt
  • 800 grams de tomàquet triturat
  • 1 manat de coriandre fresc
  • Oli d'oliva verge extra
Piquem la ceba ben petita i la sofregim en una paella. Quan estigui gairebé al punt, hi afegim el pebre vermell i el gingebre. Remenem durant un minut i hi aboquem el tomàquet triturat. Deixem coure entre 30-40 minuts a foc ben suau per tal que el tomàquet vagi espessint i quedi al nostre gust.

Piquem ben fi el manat de coriandre, i l'afegim a la salsa de tomàquet. Mantenim al foc un parell de minuts mentre anem remenant. Reservem la salsa per muntar el plat.

Preparació final
  • ½ manat de menta fresca
  • ½ manat de julivert fresc
Fregim les mandonguilles en una paella amb oli abundant.

En un plat posem un parell de cullerades de la salsa que em preparat i que em conservat calenta. Damunt la salsa posarem cinc o sis mandonguilles. Decorem amb una mica de menta i julivert picats ben fins.

Bon profit!