Aquest mes, a Memòries d'una Cuinera ens proposen de compartir alguna recepta de mandonguilles, i com encara tenia pendent aquella del llibre, l'he adaptat al nostre gust i n'han sortit unes mandonguilles delicioses.
Per preparar unes 18 mandonguilles ens caldrà:
- 1 ceba morada
- 3 dents d'all
- 250 grams de pa ratllat
- 100 grams de formatge feta
- 30 grams de panses de Corint
- 2 ous
- 1 cullerada de comí en gra.
- 1 manat de menta fresca
- 1 manat de julivert fresc
- Oli d'oliva verge extra
Hem de triar un pa ratllat que no sigui massa fi; el podem fer a casa amb pa sec d'uns dies abans amb la batedora de got. A les botigues trobarem un tipus més gruixut que l'habitual que ens anirà molt bé. D'aquest pa ratllat algunes marques en diuen cruixent o rústic.
Piquem la ceba ben petita i la sofregim a la paella. Quan la ceba ja sigui gairebé cuita, hi afegim l'all picat ben fi, les panses i el comí en gra. Anem remenant i ho mantenim al foc un o dos minuts. Apaguem el foc i reservem.
En un bol gran batem lleugerament els ous, hi afegim el formatge ben engrunat (com més engrunat millor), el pa ratllat i les herbes picades fines (menta i julivert). Incorporem també el sofregit de ceba que havíem reservat. Pastem amb la ma fins a fer una massa força basta però també homogènia.
Agafem parts de la pasta amb una cullera i anem formant les mandonguilles amb les mans. En sortiran unes 18 si les fem de la mida aproximada d'una pilota de ping-pong. Les anem posant en una safata i reservarem a la nevera mínim una hora, temps en que la massa agafarà més consistència.
Per preparar la salsa de tomàquet picant
- 1 ceba de figueres gran
- 1 ½ culleradeta de pebre vermell dolç
- 1 culleradeta de pebre vermell picant (poseu-ne més o menys depenent del punt picant que volgueu).
- 1 culleradeta de gingebre molt
- 800 grams de tomàquet triturat
- 1 manat de coriandre fresc
- Oli d'oliva verge extra
Piquem ben fi el manat de coriandre, i l'afegim a la salsa de tomàquet. Mantenim al foc un parell de minuts mentre anem remenant. Reservem la salsa per muntar el plat.
Preparació final
- ½ manat de menta fresca
- ½ manat de julivert fresc
En un plat posem un parell de cullerades de la salsa que em preparat i que em conservat calenta. Damunt la salsa posarem cinc o sis mandonguilles. Decorem amb una mica de menta i julivert picats ben fins.
Bon profit!