Vam passejar en bicicleta entre els camps de la Cooperativa Agrària Santboiana, -que tenia una parada de venda de carxofes a la Plaça de l'Ajuntament-, i altres camps de conreu fins arribar a Cal Notari, una masia on, a banda de conrear carxofes, cultiven tot tipus de verdures i hortalisses seguint criteris agroecològics, i que treballen per la promoció d'un consum de proximitat i responsable amb el medi ambient. A peu de les carxoferes ens van fer cinc cèntims sobre aquesta verdura que s'ha convertit en l'estrella dels conreus del Parc Agrari: la varietat que es cultiva és la blanca de Tudela; cada brot produeix entre 2 i 4 carxofes -de la carxofera mengem les inflorescències o flors-; durant el període productiu, que comença a la tardor i es perllonga fins a finals de la primavera, es van generant nous brots des de la soca. Gràcies al clima de la zona, aquesta varietat conreada aquí té un gust fresc, intens i dolç.
Després de la pedalada vam tornar cap a la Plaça de l'Ajuntament on s'havien organitzat diferents activitats durant tot el matí, i com que se'ns havia obert la gana amb tant d'exercici vam decidir "atacar" el menú degustació de la Carxofada; un menú dissenyat i elaborat per l'Associació de restauradors locals, Degusta Sant Boi; es van instal·lar per la Plaça de l'Ajuntament i la Rambla Rafael Casanova, metres i metres de taules per encabir tots els visitants de la fira.
Naturalment l'ingredient estrella del menú degustació va ser la carxofa; us relacionem els plats que composaven el menú per fer-vos dentetes:
- Urimaki de tempura de carxofa amb romesco i embolcall de pernil ibèric
- Trinxat santboià de carxofa amb botifarra de Perol i reducció de mistela
- Minihamburguesa de vedella i carxofa amb maionesa de carxofa
- Caneló de bacallà i carxofa amb salsa cremosa de carxofa i pernil ibèric
- Arròs de sípia amb carxofa
Vam marxar de Sant Boi, havent gaudit d'un gran dia, un menú fantàstic i amb una bona provisió de carxofes de Sant Boi per cuinar-les a casa. Ja estem desitjant tornar a repetir l'any vinent!